TÉMÁK, Kategóriák

10+1 vizelethajtó gyógynövény

614
HOZZÁSZÓLÁS:

A vízhajtók vagy vizelethajtók, olyan gyógyszerek, amelyek elősegítik a vizelet szervezetből való kiválasztást. Igen jó természetes vízhajtók, többek között a petrezselyem, spárga, zeller, pitypanglevél és a koffein. A vizelethajtókat fekete-afonya-16az orvosok szívbetegségeknél, illetve a vérnyomás csökkentésére írják fel. Ezek a gyógyszerek csökkentik a végtagokban, leginkább a bokában, illetve a testben pangó folyadék szintjét. A megdagadt láb és kéz, eredeti alakját gyorsan visszanyeri.

A vizelethajtók a kalcium kiválasztását is fokozzák, így folyamatos szedésükkel, csontjaink ásványianyag-tartalma lecsökken, melynek legfontosabb következménye, a nagy mennyiségű kálium távozása a testünkből. Alacsony káliumszint esetén, székrekedés, izomgyengeség, étvágytalanság, memóriazavar és szívelégtelenség léphet fel.

Aki vizelethajtókat szed, fogyasszon sok káliumban gazdag ételt, vagy káliumkészítményeket. A legjobb természetes káliumforrásaink, a banán és a burgonya.

Fekete áfonya

A fekete áfonya inkább a Dunántúlon előforduló gyógynövény, de nagy mennyiségben a hegyes vidéken is megtalálható. Szárított leveles, fiatal hajtásaiból vagy gyümölcséből főzött teát cukorbajra és vízhajtásra is fogyasztják. 1 liter vízben 5-7 csipetnyi szárított levelet főzünk fel. Bogyóiból pedig 15-20 szemet. Napjában négyszer-ötször fogyasszunk belőle 1-2 dl-t. A tea a vizeletet- és szelet hajtó, hólyag- és vesebántalmakat, bélhurutot gyógyító főzet. Fekete áfonya hatóanyagai: cseranyag, pektin, glikozidok, gyümölcssavak, arbutin, A, B és C-vitamin, cukor illetve antociánglikozid.

Kecskeruta

A kecskeruta, vízpartokon, főleg csatornák és patakok partján, nagy, összefüggő tömegben termő gyógynövény. A megszárított leveles-virágos részéből főzhetünk teát vizelethajtásra. 1 liter vízben 6-7 csipetnyit. Napi 4-5 alkalommal igyunk a teából 1-2 dl-t. A fenti gyógyhatás mellett tejszaporító és cukorszintcsökkentő hatása is van. A kecskeruta hatóanyagai: galuteolin-flavonglikozid, galegin-alkaloida, cseranyag, szaponin, szacharóz, keserűanyag és zsírolaj.

Szeder

Árkok partján, erdőkben, fasorokban, folyók mentén élő tüskés, indás cserje, melyet régebben már vizelethajtása használtak. Aromás, illatos teája van, aminek nincs izgató hatása. Hasfogó is egyben, illetve cukorbaj ellen is ihatjuk. Vizelethajtásra 4-5 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben. A szeder hatóanyagai: 10% cseranyag, kevés inozit és flavon, C-vitamin, almaoxál- és borostyánkősav, illetve etilidéntejsav.

Zsurló

A zsurlóból a mezei használható fel, a mocsári nem. A növény teája vizelethajtáson kívül vesetisztító, izzasztó, reumát és mészlerakódást is gyógyító. 1 liter vízben megszárított anyagból, vizelethajtásra 4-5 csipetnyit használunk fel és naponta legalább 3-4 alkalommal egy teásbögrényit fogyasszunk. A zsurló hatóanyagai: szaponin, ekvizetonin, kovasav, zsír, gyanta, ekvizetrin, flavonglikozid, szerves savak és keserűanyagok.

Fekete ribizli

1 liter vízben vizelethajtásra, a megszárított levelekből 5-6 csipetnyit főzünk fel, majd a főzetet naponta 3-4 alkalommal fogyaszthatjuk, egy teásbögrényivel. Gyógyítja a reumát és a magas vérnyomást is egyben. A fekete ribizli hatóanyagai: C-vitamin, rutin, cseranyag és illóolajok.

Ökörfarkkóró

Inkább homokos parlagokon, legelőkön, folyó és patakpartokon, töltéseken találjuk meg a gyógynövényt. Az ökörfarokkóró virágaiból készült tea vizelethajtó hatása mellett vértisztító és izzasztó is egyben. A megszárított anyagból 4-5 csipetnyit 1 liter vízben felfőzünk és naponta 3-4 alkalommal iszunk belőle 2-3 dl-jével. Az ökörfarkkóró hatóanyagai: savanyú és neutrális szaponin, cukor, nyálka, szapogenin, keserűanyag, heszperidin, almasav, glikozidikus festőanyag, zsír és illóolaj.

Mezei tátogó, vadtátika

Szárazabb réteken, töltéseken, árkok partján, köves helyen élő növény. 5-6 csipetnyit főzünk fel a megszárított virágokból 1 liter vízben, vizelethajtásra, majd napi 3-4 alkalommal igyunk egy teásbögrényivel. A mezei tátogónak hashajtó hatása is van. A növény hatóanyagai: linarin és pektolinarin flavonglikozid, nyálka illetve gyanta.

Aranyvessző

Az aranyvessző erdők szélén, folyók és patakok partján, fasorok mentén, erdei tisztásokon élő aranyvessző, másik nevén aranyos ruta, megszárított virágos-leveles felső negyedéből főzhetünk teát izzasztásra illetve vizelethajtásra. 5-6 csipetnyit 1 liter vízben felfőzünk és naponta 3-4 alkalommal iszunk belőle egy teásbögrényivel. Az aranyvessző teája a magas vérnyomást, vese-, máj-, hólyag- és epebántalmakat is gyógyítja. Jó hatással van az ízületekre és reumára egyaránt. A gyógynövény hatóanyagai: szaponin, rutin, keserűanyag, cseranyag, illóolaj és nikotinsav.

Berkenye

A hegyvidéki erdőségek, cserjések és tisztások cserjéje, melynek megszárított virágából vizelethajtásra, 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzünk fel, majd naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 2-3 dl-t. A többi húgyúti megbetegedést is gyógyítja. A berkenyének hashajtó hatásai is vannak. A berkenye hatóanyagai: pektin, szorbinsav, almasav, C-vitamin, cseranyag, szorbit és karotin.

Kőris

Az olajfélék családjába tartozó fa, melynek leveleiből készült tea hashajtó és vizelethajtó hatású. A fa megszárított, vékonyabb kérgeiből pedig reumára és ízületre főznek teát. A megszárított levelekből 1 liter vízben 4-5 csipetnyit főzünk fel és napi háromszor, 1-2 dl-jével igyunk belőle. A kőris hatóanyagai: flavonglikozid, kvercitrin, csetanyag, inozit, mannit, illóolaj, gumi és dextróz.

Spárga

Elsőrendű vértisztító és vizelethajtó. Lábköszvényesek egyáltalán ne használják. Nyersen vagy friss levét vese, szívdobogás, hólyag ellen használhatjuk, leginkább akkor, ha ez gyenge pulzussal jár. Más gyógyító területei, cukorbaj, nemi tehetetlenség, a prosztatatúltengés gyógyítása, illetve a lépet- és a májat tisztító zöldségnek is tartjuk. Magja gyomorgyengeséget és makacs hányást szüntet meg.

Vizelethajtás esetén tilos:

Só fogyasztása, mivel csökkenti a vizelethajtó szerek hatékonyságát.

614
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]